Vräkning!

Igår så hade vi TV:n på hela tiden då nyheterna dök upp. Den nyheten som fick både mig och Domaren att reagera var vräkningen som pågick av Uppsalahem. Barnfamilj i Sävja blev vräkta men de vägrade att lämna sin lägenhet. Orsaken till denna vräkning var en skuld på 3 089 kronor, som socialen egentligen skulle ha betalt. Det hade skett en miss någonstans. När de kom fram till detta och socialen skulle betala skulden så vägrade Uppsalahem ändå att ta emot betalningen. Familjen vill nu att både socialtjänsten och Uppsalahem ska be om ursäkt för den dåliga behandlingen. Med all rätt.

Expressen skriver att Ingemar Elfgren påpekar att kommunen har misslyckats men att det ändå är så att familjen blir tvungna till att flytta. Men vart ligger egentligen problemet då kommunen är beredda att betala skulden? Uppsalahem kanske använder detta som en ursäkt för att sparka ut familjen av andra skäl, enligt Aftonbladet. På nyheterna intervjuade de en kvinna som jag tyvärr inte minns namnet på som anmärkta att det handlar om principer. När det påpekades att det var barn inblandade i det hela så sa hon: "Ja, men barn ska inte heller skapa problem". Det här reagerade jag starkt på och har väldigt svårt att förstå att en vuxen kvinna kan vräka ut sig något så enfaldigt. Barnens trygghet ska alltid prioriteras och att man väljer att slänga ut barnen på grund av en skuld, som ska betalas av kommunen, är för mig och säkert många fler en oacceptabel åsikt.


I Aftonbladet står det även:

"Christer Nordström förklarar att polisen avbröt vräkningen för att undvika våld.

- Det kan bli tumult, gråtande barn och någon kan komma till skada."

Man har skjutit upp vräkningen ett par månader men Uppsalahems vd, Åsa Hedenberg påpekar redan nu att de kommer stå fast vid att hyresgästerna SKA vräkas från lägenheten. Tycker inte ni det låter lite underligt? Varför ska man envisas med att vräka en familj med fem barn enbart för en skuld som de har fått in nu?

Vid ett pressmeddelande på hemsidan Uppsalahem står det:

Pressmeddelande | 2008-02-14
"Under torsdagen avbröts en planerad avhysning av en familj i Sävja. Avhysningen var föranledd av ett betalningsföreläggande avseende utebliven hyra. I de fall där hyresgäster inte betalar sin hyra helt eller delvis blir de så småningom betalningsförelagd. Socialtjänsten blir alltid skriftligen informerad om (b)etalningsföreläggandet.  

Från den dagen hyresgästen delges har personen 21 dagar på sig att betala skulden och på det sättet får hyresgästen bo kvar. Om så inte sker förlorar hyresgästen bostaden och Kronofogdemyndigheten meddelar utslag och tid för avhysning.  

- Det är oerhört tragiskt att situationen har uppstått, framförallt när barn är involverade. Ansvaret för fortsatt hantering ligger hos Kronofogdemyndigheten och Socialförvaltningen i dialog med Uppsalahem, säger Åsa Hedenberg, VD Uppsalahem."

Jag tycker det hela är så idiotiskt då man kunde ha hanterat hela situationen så mycket bättre och sluppit blanda in media. Antingen så finns det mer bakom det hela än vad media visar eller så är det bara en "principsak" som Uppsalahem har - Inga störningar. Ja, bra att våra lägenheter inte är utav Uppsala hem annars hade min granne blivit vräkt samma sekund som jag klev in i rummet. Jag bankar på väggen, han stänger av musiken. Det är respekt, läsare. Respekt.

nemo saltat sobrius.


Speak up!


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0