18 september 2011

Naturresursernas påverkan

Bombdåd, flygplan som dundrar i skyn och ständig skräck är en vardag för de invånare som är kvar i Afghanistan. Ständiga artiklar dyker upp i diverse tidningar, bland annat i Dagens Nyheter, om svenska soldater som har stupat i kriget. Detta är ett krig som har funnits och existerat under en längre period och har därmed blivit vardag även för oss i västvärlden. Man hör grandiosa tal om fred, balans och ordning i världen som ska rättfärdiga militär invasion men någonstans i bakgrunden hör man den riktiga anledningen; resurser.


Afghanistan sitter bokstavligen på en guldgruva av mineraler, precis som Irak hade goda tillgångar till olja, har Afghanistan detta som sin fördel, beroende på hur man ser det. Dessa resurser har öppnat ett hungrande gap från bland annat USA eftersom mineraltillgångarna, såsom järn, koppar, guld och metaller såsom litium och är bränslet till USA:s militära projekt. Det enda som stoppar investerare är den geografiska politiken i landet, framför allt den militära konflikten och terrorismen som råder i landet. Att skapa en gruvindustri är nästintill omöjligt. Många menar att om det blir fred kan många investerare lägga sina företag här och dra fördel av överflödet av rikedomar, något jag anser låter alltför ivrigt då det både saknas miljöbestämmelser, politisk stabilitet och utbildad arbetskraft. Sedan är det länge känt att u-länder kan och ständigt utnyttjas av stormakterna, framför allt USA. Om detta inte var nog har vi en ständig korruption i landet. Afghanistan är inte redo för att skriva under någon form av avtal för att tillåta västerländska företag utnyttja deras resurser.


Kriget i Afghanistan under 2010 och som än idag är aktuellt är inte enbart en kamp mot talibaner utan har även en viktig geostrategisk betydelse. Vi ser ofta på nyheterna, och även i presidentens Barack Obamas tal den 1 december 2009, om att det skulle satsas storskaliga trupper för att stoppa talibanerna och tvinga dem till reträtt. Ur ett politisk geografiskt perspektiv bör de som har tagit över staten stoppas. Det är talibanerna som är ett hot och har påverkat landet, inom dess geografiska ramar. Hittills har inte den planen fungerat och talibanerna har åter dykt upp, med stort inflytande över hela distrikten. Utöver denna utökade makt har de även tillgång till spränganordningar och har nu möjlighet att använda direkta attacker mot de amerikanska soldaterna. Kriget bidrar till förödelse och stärker talibanernas ställning samtidigt som den osäkrar USAs ställning.


Men kriget har inte fått en positiv reaktion från omvärlden då det finns detaljerad information om mineraltillgångarna Afghanistan har och väcker väldigt snabbt en misstanke om att denna invadering handlade om annat än terrorism. För vad är syftet med kriget när det går nedför för USA samtidigt som den amerikanska ekonomin ständigt faller? I sådan situation bör ett krig undvikas, vilket inte har skett i detta fall. De afganska malmreserverna är tillgången som USA behöver för att stärka sin ekonomi och vi har dylika situationer tidigare, det vill säga resurskonflikter i förhållande till olja och vatten. Varför skulle mineraler vara annorlunda?


Staten har en betydande roll i dessa förändringar och det är mestadels för att det medför en ökad flyktingström, såsom vi möter vid varje konflikt som urartar sig. All litteratur vi har läst för denna uppsats berör ämnet då det påverkar omvärlden enormt mycket. Många länder som drabbas av klimatförändringarna flyttar ut från landet och detta bidrar till konflikter, oftast mellan länderna där flyktingarna har flytt från och till. Detta visar att konflikter, klimatförändringarna och instabilitet i landet kan leda till att många invånare i de utsatta områden kan tvingas lämna sina hem och flytta till storstäderna, som i sådana fall kommer få en enorm press på sig. Det är många i Afghanistan som har flytt landet och detta bidrar självklart till ekonomiska svårigheter för det land som ”tvingas” ta emot dem. Grannländerna såsom Uzbekistan och Pakistan har redan ostadig ekonomi och att ta emot fler flyktingar skadar dem på ett sätt som kan bidra till konflikter i deras land. Även Sverige har fått ett högt antal flyktingar från Afghanistan och det sätter det mänskliga ansvaret på sin spets; hur kan man arbeta för att förhindra ett osäkert liv i hemlandet och samtidigt hålla Sveriges BNP på topp? Det är många trådar att hålla reda på och det gäller att man väljer rätt.



Speak up!


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0